Monday, November 05, 2012

Kali Pertama pakai niqab


ASSALAMU'ALAIKUM...WRT WBT...
saja nak kongsi crite bila saya mula2 pakai niqab...hhehe lucu ingat2 balik..tapi best.. perasaan yg ntah datang dari mana.. semua daripada ALLAH TUHANku.. Cinta Agungku.. ^^~

Kali pertama berniqab kalau tgk di gmbar first berniqab lam hp pada tarikh 03 oktober 2010..sebelum tu, sy dah ada bagitau mak dan ayah yang sy nak berniqab lepas hijrah sy pada Ramadhan 2010, tapi belum menzahirkan lagi kata2 tu...hinggalah malam 3 oct tu, kitorang nak kuar makan sefamily..time tu da rasa tak best da nak kluar,cuak pun ade.. terfikir jugak yang mungkin ni la masanya sy perlu mulakan..kalau tak,tak tau bile la kan..hhuu alhamdulillah.. mujur ade adik bongsu sy yang kuatkan sy n sokong sy untuk pakai niqab malam tu..sy pun pakai la niqab yg sy jahit sendiri..hodoh sket la yg jahit tgn..haaa serba itam la kuar malam tu,slendang n jubah itam gak.. ingat lagi dialog ngan adik..(sori klw xpaham) huu..;P

“adiikkk...gano ni dik..mok ayoh wi ko kakmi paka purdoh ni? Ish..xpo ko paka gini dik?”
“takpo kakmi..sy suko kakmi paka gini..biar ah ore nok oyak gapo pon..mok ayoh tok maroh eh..bia adik bekap kakmi deh..”

Disebabkan adik sy laki n masih sekola rendah lgi time tu,sy jadi terharu n hepi sgt bila dia ckp camtu..bayangkanla budak kecik pun suka tengok kakak dia tutup aurat penuh..maklumla dulu kakak dia ni brutal abes..huu...love u dik..sori selalu buli adik..haa ;) <3


So sy pun pakai la niqab kuar makan ngan family..da la ayah bawak g mcD..haaa semua org lam mcD tu tgk je bila sy nak makan..aduh.. mak ayah pulak macam tak byk bercakap sgt...huu mungkin dalam mood terkejut lagi kot..janji diorg tak mara..sampai la satu ketika, mak tegur. “kalau nak pakai niqab ni,tudung pun kena la labuh”  terus tersentap kjap...huu yela masa tu selendang yg sy pakai xde la labuh sgt tp still tutup aurat penuh..n malam tu jugak sy suh mak tman sy gi beli tudung yg agak labuh..serius masa ni memang tak reti lagi nak berniqab n nak sesuaikan niqab ngan tudung macamana..tak tau pun mcmana cara pakai niqab or purdah ni...sy pun xde sdaremare or kawan yg bniqab time tu..huuu malu btol..xpela at least byk yg sy belajar..saat tu apa yg sy tau just nk tutup muka je..xkesah la kalau kena pakai topeng atromen sekalipun..haaa

alhamdulillah..sy pun tak sangka da dua tahun lebih saya pakai niqab..hee Allah baik sgt pada hambaNya.. sy kadang2 rasa malu dgn apa yg Allah beri.. nikmat Nya terlalu banyak. tak terluah walau banyak mana patah perkataan pun sy cuba huraikan dalam blog ni.. hnya Allah saja yg Maha Mengetahui segalanya.. Dia lebih mengenali saya berbanding diri sy sendiri..

cukuplah Allah bagiku.. hidup dan matiku...


LOVE NIQAB FILLAH !!

~TUHAN CINTA AGUNGKU~


9 comments:

  1. Alhamdulillah! Tahniah sudah berniqab ye. sy masih lg blm berniqab walaupn keinginan tu ade. byk halanag nyg sy dpt skng. inshaAllah satu hari nnti sy akn berniqab jua. doakan sy ye sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...hampir 3thn da berniqab.. syukur pada Allah yg memudahkan..insyaAllah moga Allah permudahkan kamu juga. =)

      Delete
  2. assalamualaikum w.b.t.
    saya ingin sekali berniqab tetapi pabila membayang kn dosa lalu.. sy jadi takut dgn diri sy sndri. skrang mmng sedang membuat research tentang berniqab. In Sha Allah doa kn sy ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam wrt wbt ya ukhti...
      ya sy juga begitu,slalu mmbygkan masa lalu or dosa2 lalu,,tapi sebebnarnya bila kita da tekad utk berubah kita da xperlu ingat dosa lalu n teruskan hidup dgn lebih baik dari hari ke hari..baik atau buruk seseorg bukan di nilai pada masa silam tp pada pgakhiran hidup kita nnti mcm mana..beriman atau kufur.. alhamdulillah dgn berniqab, kita akn lebih bersungguh2 utk tinggalkan dosa2 lalu/zaman jahiliyah kita...insyaAllah...sama2 doakan ya. =)

      Delete
  3. assalamualaikum ukhti...
    seronok baca pengalaman ukhti bila berniqab ni. :) saya ada baca juga blog2 niqabis yang lain. jujurkan, saya rasa kagum dan cemburu tengok orang yang berniqab ni. bila terjumpa niqabis, mata saya mesti nak tengok dorang, nak menanya tak berani..

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum...saya berniat hendak berniqab tp saya masih tunggu masa yg sesuai...insyallah suatu saat nanti...doakan ye...

    ReplyDelete
  5. Sy berkeinginan nk berniqab..tp bgaimn sy nk sesuaikn dengn perwatkkan sy yg agak- brutal Dan giler2 ny...mintk tunjuk ajar dengn lebih lnjut

    ReplyDelete
  6. Assalammualaikum.
    Kak mi
    Blh bg tips ntuk lbh yakin kan diri bhijrah ke arah bniqab.
    In shaa Allah dgn izinNYA.
    Moga Allah permudahkan hijrah niqab.
    In shaa Allah dlm msa tdekat ni.
    Kak mi ada ws or telegram x?

    ReplyDelete
  7. asalammualaikum saya ni memang lah teringin sangat nk pakai purda tapi Mak saya tak kasi ayah saya kasi aje sebab dia suka saya ni betpakaian yg menutup aurat.soalan saya lah eh adalah bila macam IBU kite tak yerima apa yg kite buat bermaksud Allah pun taj redha apa yg kite buat ke,dila beti penjelasan terima kasih

    ReplyDelete

berkata benarlah walaupun pahit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...