Monday, October 22, 2012

KELEBIHAN BERPUASA 1 - 9 DZULHIJJAHSalah satu cara yang telah di anjurkan oleh agama kita ialah dengan berpuasa sunat pada tanggal 1 hingga 9 Zulhijjah. Kelebihan berpuasa pada hari itu berbeza-beza pula, menurut sebuah hadis yang telah di riwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a, Rasulullah SAW bersabda maksudnya :

     Hari                                                                                                 kelebihannya

1 Zulhijjah     Kesalahan Nabi Adam di ampuni Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu, di ampuni Allah akan dosanya.

2 Zulhijjah  Doa Nabi Yunus di perkenankan oleh Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu seolah-olah ia berpuasa setahun dan ia tidak pernah berbuat maksiat sedikit pun.

3 Zulhijjah  Doa Nabi Zakaria di perkenankan Allah, barangsiapa berpuasa pada hari itu, di perkenankan Allah segala doanya.

4 Zulhijjah     Nabi Isa a.s telah di lahirkan, barangsiapa berpuasa pada hari itu, terhindar ia daripada kefakiran serta kemelaratan dan pada hari kiamat kelak ia akan tergolong bersama dengan orang2 yang terhormat.

5 Zulhijjah    Nabi Musa a.s di lahirkan, barangsiapa berpuasa pada hari itu, terlepas ia daripada sifat munafik serta seksa kubur.

6 Zulhijjah   Allah membuka pintu kebajikan bagi Nabi-nabiNya. Barangsiapa yang berpuasa pada hari itu akan di pandang oleh Allah dengan penuh rahmat dan kasih sayang serta terlepas daripada azab.

7 Zulhijjah   Pintu neraka jahanam akan dikunci dan di buka semula lewat 10 Zulhijjah. Barangsiapa berpuasa pada hari itu, di kuncikan oleh Allah baginya 30 pintu kesulitan dan di bukakan 30 pintu kesenangan.

8 Zulhijjah    Nabi Ibrahim bermimpi mendapat perintah dari Allah supaya menyembelih puteranya Ismail. Seharian ia berfikir apakah perintah itu datangnya dari Allah atau dari Syaitan. Hari itu telah di namakan dengan Hari ’Tarwiya’ (hari berfikir-fikir). Barangsiapa berpuasa pada hari itu, ia akan di beri Allah pahala yang tidak terhitung jumlahnya, hanya Allah yang mengetahui.

9 Zulhijjah     Turun ayat terakhir kepada Rasulullah saw yg tersebut dalam Surah Al-Ma’idah, ayat 3.  Menurut sejarah, 81 hari setelah ayat ini di turunkan iaitu pada Hari Jumaat tanggal 9 Zulhijjah tahun 9 H ketika nabi Wukuf di Arafah, baginda pun wafat. Pada hari itu juga Allah memberitahu Nabi Ibrahim bahawa perintah menyembelih anak itu sememangnya adalah perintah dariNya, bukan dari syaitan. Justeru hari itu di namakan ‘Hari Arafah’ (hari tahu). Barangsiapa yang berpuasa pada hari itu akan di ampunkan dosanya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang.

10 Zulhijjah  adalah hari raya Aidul Adha (korban) di namakan juga hari “Nahar” (menyembelih). Barangsiapa berkorban pada hari itu dengan seekor korban, maka setiap titisan darah yang mengalir dari leher haiwan itu akan di ampuni Allah akan dosanya serta dosa ahli keluarga. Barangsiapa yang bersedekah pada hari itu, maka ia akan di bangkitkan oleh Allah pada hari kemudian dalam keadaan aman dan sentosa serta timbangan amal baiknya lebih berat daripada Bukit Uhud yg terdapat di Madinah.Wallahu’alam..

SELAMAT BERAMAL DAN BERPUASA SAHABAT !! ^_^ <3

Sumber : murobbiah ;)

No comments:

Post a Comment

berkata benarlah walaupun pahit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...