Tuesday, October 23, 2012

kenapa saya berubah & berniqab?


assalamualaikum wrt wbt... 

hanya mahu berkongsi sebab2 or faktor yg mendorong sy berubah n pakai purdah sbb ramai org tnya saya.. biasa sy cerita sikit2 je.. tapi ni panjang la sy explain..sbb menulis lebih senang daripada bercakap.. lagipun kalau nangis pun takde orang nampak berbanding cerita direct bila org tnya.. ni sikit jawapan drpd jawapan keseluruhan... hnya pada Allah tempat aku berserah diri dan tempat kembali...
.............................................................................................

Bosan dgn hal2 duniawi ya..sebab kehidupan yg saya lalui sangat mudah dan menyenangkan.. maksud saya.. sejak kecil apa saja yg saya nak pasti sy akan dapat.. dari sudut kewangan, akademik, sosial n sebagainya, pasti segalanya memihak kepada saya.. hingga sampai satu tahap, saya mula berfikir, adakah hidup ini setakat untuk dapat yg macam ni jer?? Kejayaan dlm belajar,dean list, jadi rebutan lelaki, duit mudah dpt drpd family, jumlah kawan yg banyak, ramai orang suka, cikgu2 pun sayang, selalu ade yang ambil berat, di manjakan mak ayah n banyak lagi yg lain2... sy mula fikir.. kenapa terlalu mudah saya dapat semua ni? Macam tu je ke kehidupan d dunia ni?? Untuk dapat yg macam ni je ke ?? Lama2... saya jadi bosan.. bila sy da dpt semua sy masih raSa sy kekurangan sesuatu.. hati sy tak tenang dan x happy.,, saya tau n dapat rasa..hati saya perlukan sesuatu yang lain..yg bukan mcm semua tu.... sesuatu yg kekal..dan membahagiakan ruh saya.. bermula dari situ lah.. saya menjauhkan diri drpd semua tu perlahan-lahan..

The arrivals beberapa waktu before sy betul2 ade kekuatan tuk twist jadi sy yang sekarang ni, saya di sarankan oleh adik saya untuk tgk video the arrivals.. masa tu sy masih seorg yg tak tutup aurat n terlalu obses ngan kecantikan,fashion, kesenangan dunia etc...the arrivals ada 51 episod semuanya.. dan sape2 yg nk tgk boleh la download or tgk dalam youtube.. masa sy tgk dulu semua episod yg ori dalam bahasa inggeris.. sekrg da ade da yg ade subtitles bahasa melayu.. first time tgk tu memang serius laaa meremang gak bulu roma.. sy tgk semua episod tu dlm 2 hari je rasanya.. memang masa tu sy rasa time yg tepat sgt untuk mendidik diri sy secara tak langsung.. sy mula jadi takut lepas tgk tu.. sebab terlalu byk pembongkaran tentang fitnah dajal, konspirasi dunia yg melibatkan golongan2 elite yg menyembah syaitan dan pengabdian diri pada iblis sebagai cagaran untuk kesenangan dan kemewahan di dunia.. bermula dari situ sy melihat dari sudut yg berbeza.. saat tu terasa seperti tiada lagi masa untuk sy bermain2 dan terus berada di bawah sistem pemerintahan acuan dajal laknatullah.. cara yg paling senang golongan penyembah iblis ni memanipulasi manusia adalah dengan serangan pemikiran..mind control yg diterapkan sejak kecil melalui media massa dan sistem pendidikan acuan barat yg meremehkan agama Islam.. sejak kecil kita dididik dalam keadaan yg membelakangkan agama.. agama islam hnya di jadikan subjek yg hnya perlu lulus saja di sekolah.. sedangkan Rasulullah SAW mendidik sahabat2nya dengan ilmu tauhid n membetulkan aqidah dahulu sebelum pendidikan2 yg lain.. di sini sy mula menanamkan tekad, biarlah aku keluar daripada sistem yg menghancurkan ini dan menggunakan apa yg di sediakan mereka utk melawan balik dgn menyebarkan dakwah islamiyah.. tapi masa ni sy tak berubah btul2 lagi dari sudut pemakaian Cuma kesedaran tuk lari dari semua tu da ada la..huu

Kuasa dan keizinan daripada Allah – Alhamdulilllah...dengan kuasa dan keizinan daripada Allah Yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang, sy beroleh kekuatan untuk melawan nafsu dan meninggalkan segala yg menjadi kesukaan remaja dalam masa yg agak singkat.. step first, sy remove smua gmbar dlm fb sy.. then sy deactvte trus fesbuk sy..sy lari dari smua org2 yang hnya mendorong sy ke arah yg tak baik.. mujurlah masa tu sy berada di rumah.. di dalam family yg menjaga dan di negeri yg di berkahi hendaknya..kelantan tanah tumpah darahku..hee <3 jadi senang sikit la..masa ni da berjinak-jinak da pakai stokin..walaupun selalu kena sindir ngan org skeliling...alhamdulillah Allah bantu sy utk trus kuat.. ;)


Hidayah Allah – ya.. sy anggap semua ni, segala apa yg sy lalui dan rasai n dapati, semuanya tak lain adalah hidayah daripada Allah ta’ala... semuanya adalah pemberian daripada Allah ta’ala yang Maha Pemurah.. tanpa pertolongan dan kasihan belas daripada Allah, sy tak pikir sy mampu jadi sperti ari ni..ramai orang lain pun tak percaya sy jadi mcm ni,., sy sendri pun tak percya tiap kali tengok cermiin..ape yg sy pakai dulu n skrg bagai langit n bumi.. syukur pada Allah.. sekarang pun sy sgt takut jika sy berpaling semula ke belakang..pasti saja sy hanya menempah neraka.. astagfirullahal’azim... moga di jauhi dari semua kegelapan dulu..biarla airmata sy menjadi saksi takutnya sy untuk berdosa lagi dan lagi... T_T

Mimpi2 peringatan – mimpi...sy sngat sinonim ngan mimpi..sejak kecil lagi sy mengalami mimpi2 yg pelik..bagi sy ia xpelik sbb sejak kecil sy da alami mimpi begitu tapi bagi orang lain yg mendengar, mereka akan kata mimpi2 sy pelik.. berbeza dgn golongan2 yg memiliki ilmu agama yg tinggi,bila sy ceritakan pada mereka, mereka akan melihat mimpi2 itu semua sebagai peringatan... ya.. saya byk sedar n berubah setelah mengalami byk mimpi tentang kekacauan dunia, huru hara akhir zaman, gambaran Qiamat, alam barzakh, gambaran seksaan di neraka, kematian dan yg sewaktu dgnnya.. byk juga yg berkaitan dgn diri, contoh mimpi peringatan utk menjaga mata, jaga pandangan n kemaluan, jgn banyak ketawa dan sebagainya... tak kurang juga mimpi tentang Al-Qur’an.. dulu, jika sy dpt mimpi2 begitu, sy hanya akan insaf utk tempoh sekejap saja,sy akan cukup solat n menangis berhari2 menyesali dosa n kemudian melalui hari mcm biasa, lupa, ingat, lupa, ingat dan lupa kembali.. begitulah berulang2 sy di ingatkan hingga lah ramadhan 2010, sy rasakan peringatan pd sy da sampai tahap maksima bila mimpi2 tentang kematian berulang2, saya dapat lihat sy di kafankan dan dalam mimpi lain saya yg menggali kubur sy sendiri...T_T di tambah dgn seorg saudara sy yg diberi kelebihan utk mengalami n merasai alam barzakh (Allah lebih tahu),mendengarkan cerita dia membuatkan sy benar2 insaf n mahu hentikan semua kemaksiatan n keburukan yg sy pnah lakukan..sy takut sy xsempat bertaubat sebelum sy mati.. saat itu di rasakan ‘aku sudah tak punyai banyak masa lagi untuk berseronok di dunia ini..dunia ini sudah terlalu tua untuk aku bermegah-megah dengannya..aku mahu pulang sebagai hamba yg tunduk n takut pada Allah, Pencipta Ruh dan jasadku..Allahu Akbar..Ampunkanlah aku..aku hamba yg hina penuh dengan debu dan dosa..tiada yg ku dambakan selain kasihsygMu Ya Rabbi..cukuplah hnya Engkau yang mengenalku..tiada daya dan upayaku melainkan dngn pertolongan daripadaMu..hanya padaMu tempat ku kembali...’ T_T hnya sebahagian saja mimpi2 yg sy dapat ceritakan, ade juga mimpi yg sy simpan dan xdapat di luahkan..biarlah ia menjadi rahsia sy dan Dia..Allah lebih tahu..Allahu Rabbi...
                                            
Al-quran – byk mimpi tentang al-qur’an n yg paling berkesan bila sy mimpi tokguru nik aziz bagi sy al-qur’an.. mimpi tu dlm ramdhan 2010 jugak..sy nangis bila dpt mimpi tu sbb sy xpnah tgk tokguru live.. tapi dpt tgk first time dlm mimpi di bulan ramadhan... then, sy mula baca n sentuh balik al-qur’an yg jarang2 sy baca.. sjak tu sy beli tafsir al-qur’an n byk membaca terjemahan al-qur’an agar lebih mengerti apa yg Allah sampaikan.. pada ketika itu apa yg sy rasai sgt berbeza dgn apa yg sblum ni sy xdpt rasa tika baca al-qur’an.. perasaan n rasa yg tak mungkin dapat di hurai dan di luahkan.. sukar tuk di mngerti..ari2 yg sy lalui byk dgn airmata.. semakin byk ku susuri kalam agungMu, semakin laju airmataku mngalir..airmata menyesali dosa2 lalu...sampai sekarang sy akan menangis tiapx mendengar dan jika ada yg mentadabbur surah2 dlm Al-Qur’an.. Allahu Rabbi.. meski terasa berat apa yg Kau perintahkan pada kami semua, namun tak mustahil untuk dilaksanakan...mencuba sedaya yg termampu... sy yakin Al-Qur’an adalah petunjuk daripada Allah tA’ala..kebenaran hakiki.. kalam Agung dan mukjizat Rasulullah SAW.. yg mampu mengubah si kafir menjadi org yg beriman.. mengeluarkan orang yg berada di dlm kegelapan kepada cahaya...cahaya di atas cahaya...alhamdulillah.. ditambah dgn pembacaan artikel2 islami, buku2 agama n blog2 dakwah, input2 tazkirah n kuliyah agama d kota bharu, sy jadi kuat dan bertambah yakin.. sejak tu sy tutup aurat penuh dan terus mencari ilmu wlpun sendiri.. masa ni sy xjoin usrah lagi sbb masih di kelantan.. alhamdulillah Allah sentiasa ada membantu hambaNya yg mencari.. ;)

Lelaki –  yang ni pun salah satu sebab besar jugak sy nk berubah n lari dari smua tipudaya dunia.. masalah berkaitan lelaki ni memang sgt mencabar.. n kesannya tetap terasa sampai sekarang.. FOBIA...till now level of kepercayaan sy pada lelaki sgt kurang.. sejak kecik sy selalu kena kacau ngan makhluk lawan jantina.. sejak tadika lagi sy slalu nangis sbb budak laki satu kelas kacau, masih sy ingat ustazah kt pasti tu dukung saya n pujuk sy, siap suapkan makanan lagi..huu ,,ok takpe masa tu kecik lagi org kata normal la kan budak2 kecik suke main2..

masuk sekolah rendah, perkara yg sama masih berlaku.. tapi makin tak sopan sket gurauan budak2 laki kat sekolah masa tu, darjah 1 sy selalu nangis n buat2 sakit sbb xnak gi sekolah.. takut nak pegi sekolah sbb ade beberapa budak laki yg suka kacau sy..ari2..yg sama kelas pun ade, n yg kelas lain pun ada..isyarat2 lucah n menda2 yg sy xpernah tahu masa usia semuda tu diorg sebut2, sy tak tahu la mana diorg smua tu belajar.. sy takut nak bgtau mak ayah sampaila satu peristiwa yg sy takkan lupa smpai bila2..salah sorg antara mereka brani pegang tgn sy n tampar sy bila sy melawan.. masa ni sy baru umur 7 thn.. T_T lpas sy nangis n bgtau cikgu, cikgu bagi sy balas balik tampar 2 org budak laki depan budak2 lain dlm kelas masa tu.. di sini bermula detik kebencian n dendam sy pada makhluk bernama lelaki.. perkara2 begitu berulang2 tapi dgn makhluk2 yg berbeza di tempat yg berbeza n umur sy pun berbeza..kawan2 sekolah rendah.. jiran.. pakcik kedai runcit (sy sgt benci pakcik ni,sy harap Allah ampunkan dosa dia).. kawan2 sekolah menengah pun byk yg mengarut..sy sekolah campur,bukan sekolah agama, pernah gak beberapa kali nangis dlm kelas sbb diganggu budak laki..cikgu2 pun tau sbb pnah gaduh n nangis dpan cikgu.. apa sgt yg cikgu boleh buat, marah mcm2 tu jela kt budak laki tu.. hati sy ni Allah saja yg tahu.. masa ni la sy da start nk balas dendam n hilang hormat pd lelaki kecuali ayah sy sorg... maaf pada smua yg tlah di kecewakan.. bukan sngaja mempermainkan perasaan Cuma kamu smua yg meletakkan diri pada tempat yg mengundang kebencian n kurangnya keprcayaan sy pada lelaki.. lelaki yg baik takkan bercinta n berani menyentuh sebelum halal baginya seseorg perempuan tu.. lelaki yg baik adalah yg melindungi wanita n bukan yg berani mencerobohi batas2 sebelum nikah.

mat rempit..byk kali di ekori lelaki masa jalan kaki balik sekolah, umah sy dekat ngan sekolah.. yg paling xleh lupa smpai skrg, sy pnah di ekori dua org laki naik motor msa sy balik sekolah, dia pgg lengan sy n nk tolong anta,, masa tu sy sorg, sy mampu nangis je n teruskan berjalan tanpa hiraukan mereka,.dia  ikut sy sampai dpan pgr rumah, masa tu sy takut sgt..sampai je rumah sy terus nangis bgtau ayah.. sy benci.. T_T lpas je skolah, kat PLKN pun sama, ari2 sy kena kacau ngn budak laki kat sana,budak klantan, perak n selangor.. kdg2 tertekan gak kenapa asyik sy je yg kena.. mungkin sbb masa tu sy tak jaga hak Allah, jadi hak sy juga x di jaga.. cikgu/jurulatih kat situ pun sama.. slalu amik ksempatan.. slalu nak duduk dkat2 ngan sy n ade yg gtaw nk jadikan isteri kedua lagi.. masuk pusat matrikulasi pun masih sama..ari2 kna kacau ngan budak laki even yg bukan sama kos r fakulti.. byk kali kna sekat masa tgh bjalan..kna paksa bagi no.fon... kena kacau dlm kelas sy dpan budak2 lain, kat cafe, kt cc.. time keluar lagi la teruk..bukan time kua sorg je kena, time kuar ngn adikbradik sy pun sy still kna usik.. kdg2 mak ayah sy pun perasan klu time kt kedai mkn, lelaki2 duk usha n kenyit2 mata.. anak2 murid ayah sendiri pun ramai yg mcm tu.. org amik gmbar curik tu mmg da biasa sjak sekolah smpai skrg..

masuk universiti, perkara sama gak,, tapi lagi kurang ajar.. lelaki2 yg berhati kotor n bpikiran kotor mula imagine n fitnah sy yg bukan2.. dendam sy pada lelaki memang sgt tinggi n tu yg buatkan sy suka mempermainkan perasaan ramai org masa tu.. sbb sy rasa lelaki semua sama je, hnya ingin mngambil kesempatan atas kaum yg lemah.. bukan utk melindungi tapi semakin merosakkan.. mcm2 sy di fitnah n mcm2 pulak tragedi di tikam belakang oleh member sendiri.. pengkhianatan tu da byk kali sgt blaku..mujurlah sy ni jenis yg keras hati n degil, ape2 je org buat sy xkesah n pelajaran sy sikit pun tak terjejas sejak kecik sampai sekarang..alhamdulillah.. yg penting mak ayah sy tau apa yg sy buat..sayang sy n percayakan sy.. jadi sy tak perlukan org lain pun utk buat sy hepi selagi sy ade family yg syg sy.. dulu tiap kali tunggu bas or taxi nak balik uia sorg2,sy selalu kena kacau ngn laki sy tak kenal, ajak sy naik keta nak tolong antar...ngn foreigner pun pnah.. bukan sekali menda mcm tu jadi.. masa tu sy tawakal je n alhamdulillah Allah jaga sy n selamatkan sy tiap kali pkara mcm tu jadi.. sampai skrg tiapkali sy kluar, sy akan bawak bersama pisau or menda tajam lain.,.ayah sy pun galakkan sbb sy sorg kt sini jauh dari mak ayah..

then, bila tahun ke 4 (2010), during practical training, semuanya berulang lagi, staff2 laki di ofis tu pulak menggatal, lebih kpda sexual harassment, bcakap menda2 tak senonoh n imagine bukan2, ade gak yg nk amik kesempatan... takut gile masa tu sbb majoriti staff kt ofis tu adalah lelaki n dah berpangkat suami or ayah.. masa tu sy fikir, kalau mcm ni la keadaan di tempat kerja yg bercampur boleh gurau2 tak kira suami or isteri org sesuka hati, sy tak nak semua tu berlaku pada sy.. sy taknak suami sy nanti buat perkara sama ngn staff pompuan di ofis, boleh pegang2 boleh gurau2, jadi sy fikir jalan penyelesaian adalah ‘jangan jadikan diri kita fitnah kepada lelaki n jangan jadikan diri kita perosak hati n iman lelaki’ ..sebab kalau kita still ngan pakaian yg menarik minat lelaki n bertabarruj, apa beza ngn lelaki yg menggatal ngn pompuan lain?? Jadi utk elak dari Allah bagi sy laki yg macam tu, sy pun tekad utk tutup aurat dgn sempurna n elak tabarruj (solek2/make up)..

Bidadari - dalam waktu tgh praktikal ni jugak sy dpt jwpn pada pertanyaan sy tentang bidadari.. sy kan suka menda2 cantik jd dulu sy pernah terdetik di hati, “untungla bidadari di syurga di cipta memang da cantik, duk syurga, pastu akan jadi isteri pd lelaki yg beriman d syurga nanti.. aku ni pulak mcm2 kena buat n di uji di dunia tapi pengakhiran masih belum pasti syurga atau neraka..nak jadi cantik mcm bidadari tu memang mustahil la..” then, smua tu terjawab bila sy ikuti kuliyah agama di balai islam KB,masa prgram tadarus al-qur’an wanita kelantan (lbih kurg), ada ustad tu bgtau pasal bidadari syurga.. dia kata.. ‘wanita solehah di dunia ni akan jadi lebih cantik n lebih baik drpd bidadari di syurga nanti..dan isteri yg solehah akan menjadi ketua bidadari untuk suami dia di syurga..’ masa tu jugak sy nangis.. sbelum ni sy tak tau pun pasal tu... Allah beri sy jawapan n penyelesaian pada smua masalah saya.. Allah sgt baik.. tapi sy je yg selalu lupa pd nikmat2 Nya... T_T sy tekad tuk tinggalkan semua minat sy dlm dunia fashion, sy tekad tuk tinggalkan semua alat2 solek n pakaian2 yg boleh menarik perhatian lelaki..

Fitnah dunia - masa praktikal tu gmbar sy yg d ambik curik byk lam komputer ofis.,.n sy di offer keje yg lebih kepada modelling r bkaitan fotografi tp sy menolak sbb sy takde la smpai nk jadi model, bukan cantik sgt pun..n ayah sy pun sgt menjaga agama sy.. sy takkan skali2 buat mcm tu wlpun utk cover majalah islamik sekalipun.. usah bertopengkan perkataan ISLAM semata-mata untuk menghalalkan TABARRUJ...haram bertabarruj! Sy jadi takut n terdetik di hati utk berhenti dari smua fitnah tu masa sesi fotografi di ofis dan on d spot sy di jadikan sbgai objek/model tuk photographer2 luar yg dtg tmpat sy praktikal.. lam 7 org cm tu kot..smua lelaki dgn DSLR msg2.. mungkin ia menjadi sesuatu yg dibanggakan oleh org lain apabila di kerumuni photographer2, tapi tidak sy,, ia bukanlah suatu kebanggaan malah sebuah kehinaan.. masa tu sy rasa macam orang bodoh je menjadi alat dan objek tatapan orang ramai.. gmbar sy ada di pampang di satu tmpat yg mana ramai org boleh tgk..walaupun sy bertudung, ia tetap berdosa..alangkah bodoh dan hinanya diri ini terasa detik itu..sy mula terasa bahawa di situ titik permulaan kepada jalan kehinaan atau jalan keselamatan.. saya sedar waktu tu adalah kemuncak sy di uji dgn keseronokan dunia.. maka sy memilih utk tidak terjerumus ke lembah yg lebih hina jika sy bermula dgn smua tu.. sy memilih jalan yg akan menyelamatkan sy di dunia dan di akhirat... insyaAllah moga ia berkekalan smpai mati...

Masih di ganggu - ramadhan 2010, bermula la detik pengorbanan n penghijrahan utk menjadi wanita yg lebih baik,di hormati, di pelihara n di lindungi.. jauh dari segala fitnah n gangguan makhluk2 yg berpenyakit hati.. sy mula pakai jubah n tdg labuh (pinjam kakak punye), masa tu Allah je tau betapa sakit n pedihnye hari2 yg sy lalui dgn reaksi org2 sekeliling,,sy hnya mampu nangis n sabar je masa tu.. dlm hati Allah je yg tau.. sy hanya ada Allah tuk bantu sy n dgr rintihan sy.. hnya pada Dia tempat sy bergntung, berharap,, dan mengadu...

lepas aidilfitri 2010, sy masih lagi diganggu wlpun da tutup aurat penuh, tiap2 pagi staff laki akan dtg jenguk sy di tempat sy buat keje.. ya.. memang lepas berubah lagi kerap di ganggu, kurang dari sudut seksual tapi lebih kepada tarikan utk dijadikan isteri..sbb kat situ sy je yg bertudung labuh.. memang ade yg mghormati tapi ade juga yg memerli.. perempuan yg menutup aurat dgn sempurna lebih menarik hati kaum Adam kerana fitrah manusia menyukai segala bentuk kebaikan.. ujian daripada lelaki tak pernah berhenti.. sy jadi rimas.. lalu sy pasang niat baru untuk berniqab.. sy mula mantapkan ilmu n keyakinan sy utk berniqab.. sy kaji semua hukum berpurdah,n sy nangis masa tu sbb takut n airmata berharap agar Allah pmudahkan jalan yg sy pilih...tu je jalan yg mampu halang smua fitnah drpd sy wlpun sy da lari daripada smua tu... sy istikharah lagi utk mantapkan keyakinan hati yg sy memang kena pakai purdah...alhamdulillah... Allah selalu ada bersama membantu sy.. byk sign2 berupa mimpi n ptunjuk2 luar n sekeliling yg mendorong sy tuk berniqab.. sy mimpi niqabi 2x.. dan ari2 sy selalu akan ternampak or terserempak dgn niqabis tak kira kat mana2.. masa tunggu bas nk balik umah, dalam bas, tepi jalan, n etc... bila da yakin yg ia adalah perintah daripada Allah Taala n jawapan drpd Dia atas pertanyaan2 sy, maka sy pun memberanikan diri tuk berterus terang ngan mak ayah n supervisor kt ofis utk berniqab.. first2 memang di halang, tapi sbb sy degil n berkeras, maka diorg tak mampu melarang n redha dgn keputusan sy,. yela, yg kena kacau adalah saya, bukannya mereka semua.jadi kenapa sy perlu ikut cakap org lain? 

Alhamdulillah aidiladha 2010, sy da berhijab penuh n berniqab.. waktu transformasi tu tak lebih dari 2 bulan kot..huu syukur pada Allah sebab byk mengajar sy erti kehidupan.. wlpun byk ujian2 yg sy tpaksa lalui dlm kepayahan kesakitan kedukaan, sy pasrah n redha dgn semuanya.. mungkin itu semua berpunca daripada sy sendri.. takkan di katakan beriman seseorang itu jika dia tidak di uji... dan sy harap agar Allah kuatkan sy sampai sy mati..dan berharap agar Dia mbawa sy pergi dalam kasih sygNya.. cukuplah hnya Allah sebagai Penolong, Pemelihara, Pelindung dan Cinta Agungku...

Sampai skrg, usia sy dan niqab baru je mencecah dua tahun.. alhamdulillah dalam tempoh tu sy belajar byk benda.. bermacam2 jenis niqab n tudung sy pernah pakai hingga saat ni sy hanya selesa n hanya memakai niqab/ jubah/tudung yg berwarna hitam sahaja oleh sebab dlm tempoh berniqab pun sy masih di ganggu mungkin kerna tudung/baju/niqab yg berwarna tetap menarik minat/perhatian opposite gender...jadi sy korbankan gak pakaian2 berwarna n memilih tuk memakai pakaian2 kaler itam saja.. pakaian itu yg paling selesa dan selamat bagi sy..betullah apa yg tercatat dlm byk hadis.. isteri2 rasulullah n para sahabiah hanya memakai pakaian berwarna gelap.. Allah mahu melindungi kaum Hawa.. kerana itu di perintahkan utk menutup aurat n berjilbab menutup sluruh tubuh... ia untuk mensucikan dan menjaga kehormatan wanita.. moga Allah istiqamahkan hatiku untuk terus kuat dan tabah mgharungi liku2 kehidupan dan tetap tegar menjaga perinsip2ku n pertahankan apa yg d jaga selama ni...cukuplah pada Allah aku berserah diri..ameenn... Wassalam...

Aku masih insan biasa, byk kekurangan...tiada apa-apa yg istimewa..
hanya seorang hamba yg hina penuh dgn dosa... 
Cahayakeharumanku.

 .............................................................................................
 Allah takkan mengubah keadaan sesuatu kaum 
SEBELUM mereka yg mengubah keadaan mereka sendiri
 .............................................................................................

 .............................................................................................
 Mempertahankan agama Allah SWT dan sunnah Rasulullah SAW
 di akhir zaman ibarat menggenggam bara api
 .............................................................................................

 ~ALLAH CINTA AGUNGKU~







10 comments:

  1. like sngt.ALHMDLH

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..segala puji hanya bagi Allah Ta'ala yg memberikan kasih sayang,petunjuk dan hidayah kepada hamba2Nya.. Allah Maha Pengasih.. Allah Maha Penyayang ^^~ <3

    ReplyDelete
  3. Subhanallah. Segala pujian bg Engkau ya Allah. Moga Allah memberkati stiap detik dlm hidup akak. Syukran kak sbb sudi cerita pnglaman akak. Sy tersentuh. Sy mmg dah lama memasang niat utk brniqab. Moga Allah mmberi kkuatan pd sy. Doakn sy ye. Jazakillahu khairan♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga Allah memberkati idup adik juga.. moga diberi kekuatan dan dipermudahkan utk berniqab...moga ade pngajaran dari tiap apa yg disampaikan.. takut juga tapi kna jelaskan kerna ramai yg bertanya n pertikaikan hijrah akak.. waiyyaki :) <3

      Delete
  4. sy ke sini kerana adik sy.
    sy akan suruh adik saya (seorang niqabis) ke sini dn membaca.
    adik sy baru lagi berniqab dan sudah di uji oleh guru disekolahnya sndiri yang memaksa dia mmbuka niqabnya.
    saya ke sini utk mencari sesuatu bg perkuatkan hati adik sy spya istiqamah. :)

    Alhamdulillah, saudari berjaya melalui ujian yg bagi sy sangat besar. tahniah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. astargfirullah..moga hatii ini kuat juga dlm mnempuhi ujian2 akan dtg yg hanya Allah sja yg tahu serupa apa.. alhamdulillah segala puji hanya bagi Allah juga yg menolong hamba2Nya yg meminta bantuan.. insyaaAllah ALLAH akan membantu adik saudari moga lebih kuat utk berniqab..harus degil sedikit jika benar ingin berniqab.. =) moga Allah merahmatimu skeluarga..ameen..

      Delete
  5. Mampukah sy mjd spt kamu dik? Pernah terniat dhati...ingin brniqab.

    ReplyDelete
  6. Benar enti....lelaki kn.sy juga diuji sedemikian rupe...Allahu
    alhamdulillah..sudah 1 tahun ana brpurdah n brniqab..lbih tenang ...moga istiqamah

    ReplyDelete

berkata benarlah walaupun pahit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...