CINTA ALLAH =')


~ MOTIVASI ISLAMI ~

...CINTANYA ALLAH PADA KITA SEMUA...
 T_T

 
_Allah Sentiasa bersama kita_
Hadis riwayat Abu Hurairah r.a, ia berkata : Rasulullah SAW bersabda : Allah telah berfirman (maksudnya) : "Aku sesuai denagn persangkaan hamba Ku terhadap Ku. dan Aku selalu bersamanya ketika Dia mengingat Ku. Apabila dia mengingat Ku dalam dirinya, maka Aku pun mengingatnya dalam diri Ku. Apabila bila mengingat Ku dalam satu jemaah manusia, maka Aku pun akan mengingatnya dalam suatu kumpulan makhluk yang lebih baik daripada mereka. Apabila dia mendekati Ku sejengkal, maka Aku akan mendekatinya sehasta. Apabila dia mendekati Ku sehasta, maka Aku akan mendekatinya sedepa. Dan apabila dia datang kepada Ku dengan berjalan, maka Aku akan datang kepadanya dengan berlari."  [shahih Muslim]


_Perbezaan sifat manusia dan Tuhan_
 
Menurut manusia : 
“jika kita melakukan kebaikan 99 kali kemudian kita melakukan kesalahan 1 kali, maka 99 kebaikan itu akan hilang dg kesalahan 1 kali”.

Menurut Tuhan : 
"jika kita melakukan kesalahan 99 kali, kemudian kita melakukan kebaikan satu kali maka 99 kesalahan itu akan diampuni dg kebaikan satu kali".

Intinya
"Allah akan menerima taubat dari seorang hamba dan menjanjikan pahala yg besar bagi yg mahu mentaubati kesalannya dan menyamakannya dgn orang yg tidak pernah melakukan kesalahan".
No comments:

Post a Comment

berkata benarlah walaupun pahit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...