Monday, March 07, 2011

THE TRUTH OF AL-QURAN - AL-QURAN IS A MIRACLE (2)

Bismillahirrahmanirrahim...

Al-quran adalah Satu kitab Allah yang Agung..tercatat KalamNya di dalam..segala apa yg telah berlaku, yang sedang berlaku dan akan berlaku telah tercatat dengan elok dan nyata jelas n terang di dalamnya..subhanaAllah..begitu agung dan indahnya apa yg tercatat.. kita yang hidup di era yg serba canggih ini juga masih tidak mampu meghurai segala yg terkandung didalamNya kerana bukan semua yg ada jelas dapat difahami manusia..ada ayat2Nya yang hanya Dia sahaja yang mengetahui...bahkan terdapat juga ayat2 yg mempunyai maksud2 yg ditafsir dgn berbeza2 oleh ulamak tafsir..terlalu banyak perkara yang mengagumkan dunia di zaman serba canggih ini dalam bidang sains, biologi, geologi, astronomi, chemistery, marin, archaeology, dan sebagainya terbukti ada terkandung dalam Al-Quran yg telah wujud lama ketika zaman Rasulullah SAW yg mana tidak ada apa2 peralatan canggih pun untuk mengkaji segala ape yg tersemat dalam tiap2 bidang tersebut..Al-Quran adalah untuk orang-orang yg mempercayainya..manfaatnya n kemanisannya hanya akan dapat dirasai oleh orang2 yg ingin menerima kandungannya..ingin menerima KalamNya..tidak hairanlah org2 yg menemui bukti2 kebenaran Al-Quran yg asalnya non-muslim terus mengakui KeEsaan Allah SWT dan bersedia jiwa n raga mengikuti ajaran yg terkandung di dalamnya, sedang yg telah asal dilahirkan muslim, hanya memandang remeh akan kebenaran Al-Quran dan terkadang Al-Quran hanya digunakan untuk menghias hantaran perkahwinan sahaja tanpa di manfaatkan barang sedikit pon...terkadang ia hanya digunakan Cuma sedikit sekali untuk fungsi tertentu n di pilih mngikut situasi untuk menang dalam hujah semata-mata...


fahami erti yg tersirat di sebalik maksud ayat Al-Quran di bawah ;

“Demi Al-Quran yang mengandungi hikmat-hikmat dan kebenaran yang tetap kukuh”
“Sesungguhnya engkau (wahai Muhammad adalah seorang Rasul) dari Rasul-rasul yang telah diutus”,
“yang tetap di atas jalan yang lurus (agama Islam)”.
“Al-Quran itu diturunkan oleh Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengasihani”,
“supaya engkau memberi peringatan dan amaran kepada kaum yang datuk-neneknya telah lama tidak diberikan peringatan dan amaran; sebab itulah mereka lalai”.
“Demi sesungguhnya, telah tetap hukuman seksa atas kebanyakan mereka, kerana mereka tidak mahu beriman”.
“Sesungguhnya Kami jadikan (kesombongan dan kengganan mereka tunduk kepada kebenaran sebagai) belenggu yang memberkas kedua tangan mereka ke batang leher mereka; (lebar belenggu itu) sampai (menongkatkan) dagu mereka lalu menjadilah mereka terdongak”.
“Dan Kami jadikan (sifat tamak dan gila mereka kepada hartabenda dan pangkat itu sebagai) sekatan (yang menghalang mereka daripada memandang kepada keburukan dan kesingkatan masa dunia yang ada) di hadapan mereka dan sekatan (yang menghalang mereka daripada memikirkan azab yang ada) di belakang mereka (pada hari kiamat). Lalu kami tutup pandangan mereka; maka dengan itu mereka tidak dapat melihat (jalan yang benar).”
“Dan (dengan sebab itu) sama sahaja kepada mereka, engkau beri amaran atau engkau tidak beri amaran kepadanya mereka tidak akan beriman”
“Sesungguhnya peringatan dan amaran (yang berkesan dan mendatangkan faedah) hanyalah yang engkau berikan kepada orang yang sedia menurut ajaran Al-quran serta ia takut (melanggar perintah Allah) Ar-Rahman semasa ia tidak dilihat orang dan ia tidak melihat azab Tuhan. Oleh itu berilah kepadanya berita yang menggembirakan dengan keampunan dan pahala yang mulia”.
(Surah Yassin: Ayat 2-11)

Moga segala isi Al-Quran dimanfaatkan oleh manusia yg benar2 mempercayai Al-Quran adalah mukjizat n wahyu dari Allah SWT yg boleh memberi petunjuk n hidayah ke jalan yg benar. Tiada apa lagi yg perlu diragui..hanya Allah satu-satunya Pencipta seluruh alam. Kemanisan membaca KalamNya semakin kuat terasa jika memahami maksudnya.. saat itu kita hanya akan berfikir.. bagaimanakah cara utkku memanfaatkannya?? Setakat ini apa yg ku mampu hanya menyampaikan n berpesan2 melalui penulisan di blog ni...huhu

Bukti2 n kebenaran Al-Quran hanya akan dapat dihargai n dirasai kehebatannya pabila kita sendiri yang menjumpai kejadian2 yg tercatat di dalam kitab suci itu benar2 berlaku n terjadi di sekeliling kita tanpa perlu kita diberitahu mengenainya..hal ini membawa kepada kesedaran tentang Agungnya Kalam Allah SWt..dan ia akan menyedarkan untuk berbahagia dan berharap dengan janji-janjiNya dan takut n berdukacita dengan azab-azabNya..

Sesungguhnya terlalu banyak petunjuk2 dari Allah yg telah tersedia untuk manusia kembali padaNya..Cuma kelalaian n nafsu yg merajai segalanya hingga membutakan mata hati manusia dan terus memesongkan diri dari jalan yg lurus..moga Allah menjauhi diri kita dari melupakanNya..amin Ya Rahman..Ya Rahim...


We just have to open our eyes..our hearts..our minds... =)

2 comments:

  1. wsalam wbt..err sy tulis mngikut kefahaman sy..rsanya masih byk yg xlengkap..moga pkongsian ni dpt memnfaatkan..terima kasih.. silakan..jika ada salah silap harap dimaafkn..

    ReplyDelete

berkata benarlah walaupun pahit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...