Friday, September 13, 2013

antara kawan, sahabat n akhowat

perbezaan antara kawan, sahabat n akhowat bagiku.

KAWAN - kwn biasa, saja2, suke2 or mmg kenal kerana keadaan spt dlm kelas, sama sekolah or sama tmpat kerja, etc. kawan biasanya jarang dikenali oleh keluarga. kadang2 ibubapa akan melarang dari berkawan n kdg2 kawan boleh menjadi sahabat.

SAHABAT - lebih dari seorg kawan, means dia tahu segala baik buruk kita n boleh mnjadi pndengar yg setia pada tiap masalah, suka or duka. sahabat akan dikenali oleh ahli keluarga kerana kekerapan ziarahnya ke rumah dan tidak dikenali kerana faktor2 lain spti jarak jauh, etc. biasanya persahabatan tak dihalang oleh ibubapa. keakraban disukai oleh ibubapa.

AKHAWAT- segala-galanya kerana Allah. semua pon ok. bpisah sekejap rasa macam bertahun2 tak jumpa. saling mendoakan satu sama lain. selalu offer utk membantu yg lain. sakit penat sering disorokkan hingga ada yg setelah pengsan baru teringat yg dri belum makan kerana diri disibukkan dgn hisbah..Allahu rabbi.. mereka tempat curhat terbaik dgn solusi2 membina n islami. sentiasa berpesan2 dgn kebaikan d dunia n akhirat, dgn azab n ancaman seksa api neraka. masing2 berlumba2 utk mendapatkan redha Allah dan membuatkan yg jatuh akn turut bangun bersama kembali. tiada istilah 'selfish' dalam kamus hidup mereka. seringkali bkorban mbelakangkan kemahuan diri utk keperluan org lain. masalah ummah adalah masalah mereka. 7-8jam masa utk tidur seolah mustahil. hubungan erat dgn mereka bukan saja disukai oleh ibubapa malah di redhai n di doakan selalu oleh mereka agar ikatan yg terbina akan kekal smpai syurga. insyaAllah..amiin..

as a conclusion : i love akhowati fillah..

2 comments:

  1. mimi.kau sahabat dalam doaku selamanya dunia akhirat,INSYALLAH.sahabat fillah =)
    from ; azlina

    ReplyDelete
  2. aminn..insyaAllah ukhti syg..moga Allah temukan kita kelak di syurgaNya..amiin.

    ReplyDelete

berkata benarlah walaupun pahit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...